Connect with us

NAILMAG

Mit sau Adevar: Sunt Substantele Chimice din Oja Nocive pentru Sanatate?

Sanatate

Mit sau Adevar: Sunt Substantele Chimice din Oja Nocive pentru Sanatate?

Majoritatea stim ca substantele chimice din oja sunt periculoase, dar consideram ca nu ne pot provoca daune majore. Caci timpul in care suntem in contact cu oja este prea scurt.

Insa noile cercetari te-ar putea indeparta de ritualul de a-ti vopsi unghiile. Un studiu condus de Universitatea Duke si grupul de lucru pentru Protectia Sanatatii Publice si a Mediului din SUA sugereaza ca absorbim cel putin o substanta chimica, ce perturba activitatea hormonilor nostri, de fiecare data cand ne dam cu lac pe unghii.

Substanta chimica problematica este Trifenil Fosfatul

Companiile il adauga in produse pentru a le face mai putin inflamabile. Iar in vopselele de unghii este utilizat pentru a face produsul cat mai rezistent.

Trifenil fosfatul este prezent in aproximativ 49% din 3000 produse destinate unghiilor. Insa cercetatorii suspecteaza ca multe companii utilizeaza substanta, dar nu o declara. Aceasta substanta chimica este folosita si in alte produse de consum: asternuturi de spuma, produse electronice, mobila. Din acest motiv – trifenil fosfatul a fost gasit si in organismul femeilor gravide, chiar si in laptele matern.

Potrivit Institutului National pentru Securitate si Sanatate in Munca din SUA trifenil fosfatul este declarat o substanta sigura in utilizare. Dar in cazul in care este ingerata trebuie solicitata asistenta medicala imediata.

Cu toate acestea oamenii de stiinta sunt ingrijorati pentru influenta substantei asupra hormonilor umani. Si cerceteaza efectele trifenil fosfatului la un nivel scazut de absorbtie in timp.

Pentru a vedea exact daca aceasta substanta chimica patrunde in corpul uman a fost facut un experiment. Un grup de femei au fost vopsite cu oja pe unghii, iar femeile din celalalt grup au purtat manusi si oja a fost aplicata pe unghii false. Dupa testul de urina a fost clar ca femeile din primul grup au absorbit o cantitate mai mare de trifenil fosfat. Peste 14 ore dupa ce le-a fost aplicata oja participantelor, nivelul trifenil fosfatului era de 7 ori mai mare decat pana la experiment.

Ar trebui sa te ingrijorezi?

E prea devreme sa ne alarmam conform lui Richard Sachleben, un chimist cu o experienta de peste 30 de ani. El subliniaza ca rezultatele cercetarilor au un nivel de toxicitate acuta si cronica scazuta, acestea pot provoca omului doar iritatii usoare.

Sachleben lauda studiul facut de Duke si EWG, dar a subliniat ca modul prin care s-a facut cercetarea nu indica daca nivelul ridicat al trifenil fosfatului dauneaza omului. Fiindca cercetarile au fost facute in special pe animale.

Un studiu realizat in 2015 pe soareci si pesti a demonstrat ca aceste animale au suferit modificari ale hormonilor sexuali dupa ce au fost tratati timp de o luna cu trifenil fosfat. Iar un alt studiu, realizat pe oameni, a evidentiat o concentratie mai scazuta a spermei si o crestere a prolactinei la persoanele care aveau in casa un nivel ridicat al trifenil fosfatului (spuma din mobila).

Un pericol profesional

In timp ce consumatorii au mai putine motive de ingrijorare, manichiuristele ce practica aceasta meserie zi de zi sunt scaldate in aceste substante chimice si poarta greutatea efectelor nocive in organism.

Thu Quach, cercetator stiintific la Institutul de Prevenire a Cancerului din California, gaseste constatarile lui Duke si EWG alarmante. In ultimii 10 ani ea a cercetat intens efectele substantelor chimice din oje asupra sanatatii omului. La fel ea este membra a unui grup de cercetari – California Healthy Nail Salon Collaborative, care urmareste sa faca salonul un spatiu mai sigur pentru lucratorii din domeniu.

O parte a campaniei lor s-a concentrat in trecut pentru eliminarea din produse a unui „trio-toxic”: formaldehidei, toluenului, ftalatului de dibutil – din cauza efectelor nocive asupra tehnicienilor de unghii. Dar Quach suspecteaza ca, pe masura ce companiile elimina unele produse din formula chimica a ojei, introduc altele si mai nocive sau cresc cantitatea altor substante pentru a obtine rezultatul dorit. De exemplu – dibutil ftalatul, la fel dauneaza hormonilor. După ce a fost eliminat din formula chimica a ojelor, Quach a observat cum au crescut in volum alte substante chimice pentru a-l substitui.

Din cauza ca tehnicienii de unghii zilnic utilizeaza oje, acestia sunt expusi riscului mult mai mare decat consumatorii. Iar cercetarile au fost facute pe identificarea absorbtiei chimice prin unghie, insa problema ramane inhalarea substantelor chimice din aer.

Lupta pentru reglementare

Quach considera ca atat cercetatorii cat si lucratorii din saloanele de infrumusetare au datoria de a cere autoritatilor sa reglementeze produsele cosmetice in mod corespunzator, astfel incat sa nu existe mai multe substante care sa perturbe sistemul endocrin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

Cele mai citite

To Top