Connect with us

NAILMAG

Anatomia Unghiei pe Intelesul Tuturor

Sanatate

Anatomia Unghiei pe Intelesul Tuturor

Anatomia Unghiei pe Intelesul Tuturor

Anatomia unghiei sta la baza oricarui curs de manichiura. Important este ca nail tehnicianul sa cunoasca exact structura unghiei pentru a realiza o manichiura corecta cu minimum daune. In acelasi timp sa fie apt pentru a depista la momentul potrivit existenta unei onicomicoze sau orice alt fel de deformare a patului unghial.

In acest articol vom aduce mai aproape de cititori informatii utile despre anatomia unghiei. Dupa ce veti fi familiarizati cu terminologia de specialitate, veti intelege exact despre ce va vor vorbi profesionistii.

Unghia este o lama formata din straturi dense de cheratina, ce ii confera duritate, protejand astfel extremitatile degetelor. Unghia este o lama semidura, usor convexa, a carei parte vizibila este neteda si lucioasa. Aceasta este compusa din urmatoarele structuri: radacina unghiei, ce include matricea, faldul unghial proximal, eponychium si cuticula, lunula, corpul unghiei, patul unghiei, marginea libera.

Matricea

Matricea este situata sub piele, la baza unghiei si e alimentata de vase mici de sange, contine nervi si vase limfatice, care la randul lor ajuta la producerea de celule pentru viitoarea unghie. Noile celule se aplatizeaza in zona lunulei si sunt impinse spre varful unghiei, ceea ce va duce la cresterea acesteia. Deteriorarea zonei sensibile poate duce la deformarea placilor ungiale, iar efectele deseori sunt ireversibile. Asigurati-va ca evitati presiunea excesiva atunci cand impingeti cuticula.

Faldul unghial proximal

Faldul unghial proximal reprezinta un strat dens al pielii ce se afla in imediata apropiere de radacina unghiei si formeaza o bariera protectoare pentru a impiedica bacteriile si infectiile sa ajunga la matrice.

Eponychium

Eponychium acea fasie de piele ce se intinde pe unghie si adesea este gresit numita ”cuticula”. Aceasta fasie este un strat de piele vie si nu este indicat sa fie indepartata complet. Fiind compact prinsa de unghie, cuticula are rolul de a proteja zona radacinei de bacterii si lovituri mecanice. Insa este foarte important a pastra aceasta zona hidratata. Orice nail tehnician este obligat sa-si informeze clientii cum sa-si intretina corespunzator unghiile si pielea din jur.

Cuticula

Cuticula este stratul de piele translucida ce iese de sub eponychium odata cu cresterea unghiei. Fiindca acest tesut este mort el poate fi indepartat, ceea ce va usura aplicarea unor tratamente sau oje colorate pe suprafat unghiei.

Corpul unghiei

Corpul unghiei este unghia propriu-zisa, acel strat dur din cheratina ce acopera varful degetului. Aici incepe magia pentru specialisti – fie oja, fie gel-lac, fie unghii sculptate. Indepartarea stratului lucios de pe suprafata unghiei este o etapa comuna la inceputul acestor servicii. Insa placa unghiei poate deveni subtire, senzitiva si slaba, atunci cand straturile sunt indepartate necorespunzator.

Patul unghial

Patul unghial reprezinta tesutul moale al pielii de sub corpul unghiei. Acest tesut este impanzit de capilare sangvine ce furnizeaza nutrienti catre celulele din varful degetului. Datorita acestui strat fiecare persoana are propria culoare a unghiilor (roz, bej sau albastru).

Perionychium 

Petrionychium este pielea din jurul unghiei si cea mai problematica zona. Aceasta este predispusa la formarea crapaturilor si a aschiilor uscate. Specialistii trebuie sa-si indemne clientii sa-si mentina hidratata aceasta zona, altfel vor avea de suferit.

Hyponychium

Hyponychium presupune stratul de piele ce sigileaza unghia de patul unghial in zona varfului liber. Aceasta zona este puternic vascularizata si sensibila. Astfel trebuie evitata curatarea agresiva a pielii din zona data. Orice tip de agresiune poate provoca nu doar sangerare si durere, dar si ridicarea unghiei de pe patul unghial, lasand zona sensibila in fata microbilor si infectiilor.

Marginea libera

Marginea libera mai are numele de marginea distala, fiind partea cea mai indepartata de radacina unghiei. Aceasta este partea ce creste dincolo de varful degetului. Anume aceasta zona a fost cauza aparitiei noilor tendinte si produse in industria frumusetii.

Unghia este acoperita de o secretie seboreica bogata in calciu si fier, care formeaza un film lipidic protector. Totusi ramane sensibila in fata agresiunilor chimice, mecanice si UV. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa apelam la serviciile specialistilor, ce ne vor ajuta in intretinerea unghiilor sanatoase si ne vor indica produsele si tratamentele corespunzatoare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

Cele mai citite

To Top